Ulcinj Ulcinj

Ako želite ljetovanje u kostimima Adama i Eve, prava adresa je Ulcinj, najjužniji grad Crnogorskog primorja. Najduže plaže sa sitnim pijeskom, posebno ona na ušću Bojane, pravo su mjesto za ponovni i pravi dodir tijela s Majkom Prirodom. Naravno i za strasni ljubavni zagrljaj, čak i u poznijim godinama. Na čaroban način ulcinjsko podneblje vraća životnu energiju i zaturene emocije. "Tek ovdje shvatili smo da je život zaista lijep", tvrdi sredovječan par Njemaca koji tu godinama provodi sva četiri godišnja doba.
"Mi smo se vjenčali sa Adom", kažu preplanuli i čudesno podmladjeni za koju deceniju. Ulcinj se pored mora prostire u obliku napetog luka. On je zapravo ostatak nekadasnjeg Kolhidijuma, ili Olcinijuma. Već na prvi pogled otkriva svoju dugu i dramatičnu prošlost od tri milenijuma i jedan je od najstarijih gradova na Jadranu. Danas su tu mnogi tragovi prekrasnih gradjevina podizanih u kamenu. Tek poneki dobro očuvan ornament podsjeća na raskošno doba gotike i renesanse. Ipak, neke su građevine opstale, poput Balsića kule, ili renesansne crkve-džamije u kojoj je smješten gradski muzej. I danas je dominantan orijentalni stil. U ovu rizinicu kulture ulazi se na dvije kapije, jednu s mora, drugu s kopna.
Skoro unedogled, pruža se 12 km duga Velika plaža s pjeskom sitnim poput brašna. Nedaleko od reke Bojane radoznalost turista podstiče i Šasko jezero, bogato ribom, kao i ostaci drevnog grada Svača. To je najatraktivniji i najveći "mrtvi grad" na Jadranu, tvrde upućeni. Ako ulcinjski pijesak previše prži utočišta treba pronaći u šarolikom naselju sojenica na obalama Bojane. Uz prastari način ribolova sklon dobrim specijalitetima naći će tu bogomdano utočište...